Juhana Kallio appointed Managing Partner of Intera Partners – Jokke Paananen continues as Chairman of the Board

Partner Juhana Kallio has been appointed as the new Managing Partner of Intera, as of July 2022. Current Managing Partner Jokke Paananen continues in his role as Chairman of the Board.

Jokke Paananen is Intera’s co-founder and has been Managing Partner since 2013 and Chairman of the Board since 2021.

During the past 15 years, Intera has developed into a winning team and one of the leading private equity firms in Finland. I am confident that Juhana, with his strong experience and vision, will lead Intera successfully forward, says Paananen.

Juhana Kallio, partner at Intera since 2015, has extensive experience as an investment professional and is responsible for Intera’s investor relations.

”Our aim is to be a trusted partner for entrepreneurs and management teams with a specific focus on accelerating growth and internationalization. Our experienced team has a strong track record – during our ownership, our portfolio companies have on average tripled their turnover and nearly 60 percent of the companies have expanded internationally. I would like to thank Intera’s partners for their confidence in me. We are in a great place to continue developing our operations”, Kallio states.

Intera is a partner for entrepreneur-led businesses which it supports in reaching their full growth potential. The firm’s most recent fund, Intera Fund IV, was closed at €335m in 2021 and it is the largest private equity fund raised by a Finnish team to date. Intera’s success stories of significant international growth include e.g. Kamux, Sitowise and Renta.

 

Additional information:

Juhana Kallio
juhana.kallio@interapartners.fi

Jokke Paananen
jokke.paananen@interapartners.fi

 

Intera Partners is a Finnish private equity firm with a focus on growth and internationalisation. Intera manages three active funds with a total capital of EUR 785 million. The funds are invested in a total of 10 portfolio companies with an estimated combined revenue of EUR 900 million and 11,000 employees.

Intera Partnersin toimitusjohtajaksi osakas Juhana Kallio – Jokke Paananen jatkaa hallituksen puheenjohtajana

Interan uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty 1.7.2022 alkaen yhtiön osakas Juhana Kallio. Interan nykyinen toimitusjohtaja Jokke Paananen jatkaa yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

 

Jokke Paananen on yksi Interan perustajista ja toiminut vuodesta 2013 lähtien yhtiön toimitusjohtajana sekä vuodesta 2021 alkaen hallituksen puheenjohtajana.

”Intera on 15 vuodessa kasvanut voittavaksi tiimiksi ja yhdeksi Suomen johtavista pääomasijoittajista.

Olen vakuuttunut, että Juhanan vahva kokemus ja näkemys yhtiön tulevaisuudesta luotsaavat Interaa menestyksekkäästi eteenpäin,” Paananen kertoo.

Juhana Kalliolla on pitkä kokemus sijoitusammattilaisena, ja hän vastaa Interan sijoittajasuhteista. Interan osakkaana Kallio on toiminut vuodesta 2015.

”Haluamme olla yrittäjille ja johtoryhmille luotettava kasvua ja kansainvälistymistä tukeva kumppani. Meillä on tiimimme osaamisesta kovat näytöt. Omistuksemme aikana yhtiöt ovat keskimäärin kolminkertaistaneet liikevaihtonsa ja lähes 60 prosenttia yhtiöistämme on kansainvälistynyt. Kiitän osakkaitamme saamastani luottamuksesta. Tästä on hyvä jatkaa toimintamme kehittämistä,” Kallio kertoo.

Intera on yrittäjävetoisten yhtiöiden kumppani, joka tukee liiketoimintaa täyden kasvupotentiaalin saavuttamisessa. Yhtiön uusin rahasto, Intera Fund IV keräsi 335 milj. euroa vuonna 2021. Se on suurin suomalaisen tiimin keräämä pääomasijoitusrahasto. Interan mahdollistamia suomalaisia kasvutarinoita ovat esimerkiksi kansainvälisesti laajentuneet Kamux, Sitowise ja Renta.

 

Lisätietoa:

Juhana Kallio
juhana.kallio@interapartners.fi

Jokke Paananen
jokke.paananen@interapartners.fi

 

 

Intera Partners on suomalainen pääomasijoittaja, joka keskittyy yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Intera hallinnoi kolmea aktiivista rahastoa, joiden pääomien yhteismäärä on 785 miljoonaa euroa. Rahastoissa on yhteensä 10 portfolioyhtiötä, jotka työllistävät tällä hetkellä yhteensä noin 11 000 henkilöä ja joiden yhteenlaskettu liikevaihto on arviolta 900 miljoonaa euroa.

 

Intera irtautuu Merivaarasta, uudeksi omistajaksi Lojer

Intera irtautuu Merivaarasta myymällä konsernin suomalaiselle sairaalakalustevalmistajalle Lojer Oy:lle. Vuonna 2013 alkaneen Intera omistuksen aikana Merivaara on kehittynyt huippuluokan osaajaksi käyttäjälähtöisissä leikkaussalituotteissa ja -ratkaisuissa sekä laajentanut kansainvälistä jakeluverkostoaan. Merivaara jatkaa kansainvälistä kasvuaan osana Lojeria.

Merivaara-konserni on intuitiivisen terveysteknologian ja teollisen muotoilun edelläkävijä ja keskittyy erityisesti leikkaussalitoimintoja tukeviin tuotteisiin ja ratkaisuihin. Yhtiö on jo vuodesta 1901 alkaen toiminut suomalaisena laitetoimittajana terveydenhuoltosektorille, ensi alkuun valmistamalla rautaisia sairaalasänkyjä sairaalahygieniaa merkittävästi parantaen. Nykyisin yhtiön ohjelmistot, laitteet ja palvelut parantavat potilasturvallisuutta ja lisäävät leikkaushoidon laatua ja tehokkuutta maailman johtavissa sairaaloissa.

”Merivaarassa yhdistyvät pitkät perinteet suomalaisen terveydenhuollon laitetoimittajana ja kansainvälisesti tunnustettu teknologinen osaaminen. Yhtiö on Interan omistuksen aikana kehittynyt huippuluokan osaajaksi leikkaussalituotteissa ja -ratkaisuissa keskittymällä erityisesti käyttäjälähtöisyyteen. Merivaaran vahva tuoteportfolio sekä panostukset jakeluverkostoon ovat auttaneet yhtiötä kasvamaan kansainvälisillä markkinoilla. Lojerin kanssa edellytykset kansainvälisen kasvun jatkamiselle ovat erinomaiset,” kertoo Intera Partnersin osakas Christoffer Zilliacus.

”Kauppa on Lojerille strategisesti tärkeä. Saamme portfolioomme uusia tuoteryhmiä, kuten leikkaussalivalaisimia, saliohjausjärjestelmiä ja kattokeskuksia. Merivaaralla on laaja patenttien ja tavaramerkkien salkku, ja yhdessä voimme investoida entistä voimakkaammin tuotekehitykseen. Kauppa kasvattaa myös kansainvälisyyttämme ja avaa uusia vientimarkkinoita muun muassa Englantiin, Saksaan ja USA:han. Tavoitteena on olla entistä kiinnostavampi kumppani sekä sairaaloille että terveysteknologiatuotteiden jakelijoille,” kertoo Lojerin toimitusjohtaja Ville Laine.

Merivaarasta tulee Lojer-konsernin tytäryhtiö, ja kaikki Merivaaran noin 60 työntekijää Suomessa ja Ruotsissa jatkavat Merivaaran palveluksessa. Tuotanto jatkuu Lahdessa, ja yhteistyö asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa jatkuu entisellään.

Osapuolet ovat sopineet, että kaupan taloudellisia yksityiskohtia ei julkisteta.

 

Lisätiedot:

Christoffer Zilliacus
osakas, Intera Partners
christoffer.zilliacus@interapartners.fi
+358 40 559 56 38

 

Intera Partners  on suomalainen pääomasijoittaja, joka keskittyy yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Intera hallinnoi kolmea aktiivista rahastoa, joiden pääomien yhteismäärä on 785 miljoonaa euroa. Rahastoissa on yhteensä 11 portfolioyhtiötä, jotka työllistävät tällä hetkellä yhteensä noin 11 000 henkilöä ja joiden yhteenlaskettu liikevaihto on arviolta 900 miljoonaa euroa. www.interapartners.fi

 

Merivaara-konserni on intuitiivisen terveysteknologian ja teollisen muotoilun edelläkävijä ja keskittyy erityisesti leikkaussalitoimintoja tukeviin ratkaisuihin. Pitkäaikaiset asiakassuhteet juontavat juurensa vuodelta 1901, jolloin yhtiö alkoi valmistaa rautaisia sairaalasänkyjä sairaalahygieniaa merkittävästi parantaen. Nykyisin yhtiön ohjelmistot, laitteet ja palvelut parantavat potilasturvallisuutta ja lisäävät leikkaushoidon laatua ja tehokkuutta maailman johtavissa sairaaloissa. Merivaaran pääkonttori, valmistus ja tuotekehitys sijaitsevat Lahdessa, ja yhtiöllä on oma kansainvälinen myyntiverkosto ja tytäryhtiö Ruotsissa. Yhtiö toimii yli 120 maassa ja työllistää noin 60 henkilöä. Liikevaihto vuonna 2021 oli noin 15 miljoonaa euroa. www.merivaara.fi

 

Lojer-konserni on Pohjoismaiden suurin sairaala- ja hoitokalusteiden valmistaja ja elinkaaripalveluiden tuottaja. Lojer muodostaa yhdessä tytäryhtiöidensä kanssa Pohjoismaiden johtavan fysioterapialaitteiden ja -tarvikkeiden jälleenmyyjän. Yhtiö valmistaa tehtaillaan Sastamalassa, Hollolassa ja Kempeleessä muun muassa sairaalasänkyjä sekä leikkaus-, tutkimus- ja hoitopöytiä. Vuonna 1919 perustettu yhtiö työllistää yrityskaupan jälkeen noin 270 henkilöä, ja se on alan merkittävin kotimainen työllistäjä. Liikevaihto ilman yrityskaupan vaikutusta on yli 43 miljoonaa euroa ja kaupan jälkeen lähes 60 miljoonaa euroa. Viennin osuus Lojerin koko tuotannosta on noin 65 prosenttia ja leikkauspöydistä noin 95 prosenttia. Konserniin kuuluvat Lojer Oy sekä myyntiyhtiöt Ruotsissa ja Norjassa. www.lojer.com

 

Kuva: Merivaara

Intera exits Merivaara by a sale to Lojer

Intera is pleased to announce its exit from Merivaara Group as Lojer Oy, a Finnish hospital furniture manufacturer, acquires the group. During Intera’s holding period, which began in 2013, Merivaara has developed into a world-class specialist in easy-to-use operating room systems and solutions, and expanded its international distribution network. Merivaara continues its international growth as part of Lojer.

Merivaara Group is a pioneer in intuitive healthcare technology and industrial design, with a particular focus on solutions that support operating room operations. The company was established in 1901, and started manufacturing metal beds, which improved hospital hygiene significantly. Today, Merivaara’s systems, equipment and services improve patient safety and increase the quality and efficiency of surgical treatment in leading international hospitals.

“Merivaara combines a heritage of being a trusted equipment supplier to the healthcare sector since the early 1900s, with internationally recognised technological expertise. During Intera’s holding period, the company has developed into a world-class specialist in surgical products and solutions with a special focus on user-friendliness. Merivaara’s strong product portfolio and investments in its distribution network have helped the company to expand in international markets. With Lojer, the conditions for further international growth are excellent,” says Christoffer Zilliacus, Partner at Intera Partners.

“The transaction is strategically important to Lojer. We will add new product groups to our portfolio, such as operating room luminaires, control systems and roof centers. Merivaara has an extensive portfolio of patents and trademarks, and together we can invest even more in product development. The acquisition also makes us more international and opens new export markets to England, Germany, and the United States, among others. Our goal is to become an even more interesting partner for both hospitals and distributors of health technology products,” said Ville Laine, CEO of Lojer.

Merivaara will become a subsidiary of the Lojer Group, and all of Merivaara’s approximately 60 employees in Finland and Sweden will continue to work for Merivaara. Production will continue in Lahti, and co-operation with customers and partners will continue as before.

The parties have agreed not to disclose the financial details of the transaction.

 

For further information, please contact:

Christoffer Zilliacus
Partner, Intera Partners
christoffer.zilliacus@interapartners.fi
+358 40 559 56 38

 

Intera Partners is a Finnish private equity firm with a focus on growth and internationalisation. Intera manages three active funds with a total capital of EUR 785 million. The funds are invested in a total of 11 portfolio companies with approximately 11,000 employees and a combined revenue of EUR 900 million. www.interapartners.fi

 

Merivaara Group is a pioneer in intuitive health technology and industrial design, with a particular focus on solutions that support operating room operations. The base for long-standing customer relationships date back to 1901, when the company started manufacturing iron hospital beds, significantly improving hospital hygiene. Today, the company’s software, equipment and services improve patient safety and increase the quality and efficiency of surgical care in the world’s leading hospitals. Merivaara’s headquarters, manufacturing and product development are located in Lahti, Finland. The company operates in more than 120 countries and employs approximately 60 people. www.merivaara.fi

 

The Lojer Group is the largest manufacturer of hospital and medical furniture and a provider of lifecycle services in the Nordic countries. Together with its subsidiaries, Lojer is the leading distributor of physiotherapy equipment and supplies in the Nordic countries. The company’s factories in Sastamala, Hollola and Kempele produce, among other things, hospital beds and operating, examination and treatment tables. Founded in 1919, the company employs around 270 people after the acquisition and is the largest Finnish employer in the sector. Turnover excluding the impact of the acquisition is more than EUR 43 million and after the transaction almost EUR 60 million. Exports account for around 65 per cent of Lojer’s total production and around 95 per cent of its operating tables. www.lojer.com

 

Photo: Merivaara