Yrittäjän tarina
Kolmesta kasvoi kuninkaallinen hotelli- ja ravintolakokonaisuus
Suomen hotelli- ja ravintola-alalla oli juuri tapahtunut jotakin hyvin suurta. Arvi Lindkin kertoi tapauksesta television uutislähetyksessä pääuutisena. Mia Saari muistelee tapahtumaa omakohtaisesti näin: “Yhtäkkiä kaikki Helsingin keskustassa olevat ravintolat olivat meidän! Olin ihmeissäni.”
Mittavassa yrityskaupassa 1990-luvun lopulla oli syntynyt Royal Ravintolat, josta Saaren ja Hynnisen perheen omistamana muodostui Suomen suurin yksityinen hotelli- ja ravintola-alan yritys. Huikea kokonaisuus oli kuitenkin yksinkertaisesti vain lopputulosta siitä, miten kolmen päättäväisen ja yritteliään ihmisen tiet sattumalta yhdistyivät.
Maalaistalon tyttären ammatinvalinta ei ollut pertteliläisperheessä ilon aihe. Mia Saari oli kuitenkin valintansa tehnyt. Hän halusi ravintola-alalle. Jo opintoihin kuuluvaa harjoittelua Turun Hamburger Börsissä suorittaessaan Mia ymmärsi, että hohdokkuus on ravintola-alan arjesta kaukana. Kyse oli kovasta työstä, mutta sitä Mia ei pelästynyt. Hän huomasi pian, että oli juuri oikealla alalla.
Vuonna 1988 Mia perusti oman ravintolan Helsinkiin. Mialle tärkeintä oli, että ruoka oli hyvää ja palvelu joustavaa. Tähän tavoitteeseen Mia ravintolansa johtikin. Sitten Suomi kompastui lamaan. Vaikka Mian ravintola ei ajautunut konkurssiin, ajantilassa se jouduttiin lopettamaan. Mia tarttui kuitenkin pian uudestaan ravintolan peräsimeen, kun hän ja Pertti Hynninen alkoivat yhdessä johtaa kolmea ravintolaa; NJK:n kesäravintolaa, Kulosaaren Casinoa ja Ravintola Sipulia.
Pertti Hynniselle ei enää armeijan jälkeen maittaneet työt matkatoimistossa. Sen sijaan Pertin silmiin oli osunut ilmoitus juuri Helsingin Haagaan valmistuneesta hotelli- ja ravintolaopistosta. Koulussa Pertti suoritti ravintola-alan peruskoulutuksen jälkeen vielä kaksivuotisen liikkeenjohdollisen linjan.
Valmistumisensa jälkeen Pertti eteni nopeasti apulaisravintolapäälliköksi ja työnantaja ehdotti Pertille pian lisäharppauksia uralla. Hänestä mielittiin hotellijohtajaa, ja johtotehtäviin hän pääsikin. Vuosien jälkeen Pertin haaveisiin oli kuitenkin noussut yksityisyrittäjyys. Pian hän pyöritti vaimonsa kanssa pientä ravintolatoimintaa vuokratiloissa hyvällä menestyksellä. Sitten Mia Saari kyseli Pertiltä halukkuutta lähteä hänen kanssaan vetämään NJK:n kesäravintolaa, Kulosaaren Casinoa ja Ravintola Sipulia. “Jos perustamme yrityksen yhdessä, voin lähteäkin,” vastasi Pertti.
Salolaisella Kasperi Saarella oli kolme vaihtoehtoa, kun hän oli valitsemassa harjoittelupaikkaa hotelli- ja ravintola-alan koulutukseen vaadittavaa pakollista harjoittelua varten. Kasperin ura suuntautui lopulta enemmän hotelli- ja matkailualan markkinointityöhön. Yrittäjyys tuli mukaan Kasperin kuvioihin, kun Kasperi, Mia ja Pertti ryhtyivät Holiday Inn –hotellin vetäjiksi. Pian kolmikolle tuli eteen jälleen uusi mielenkiintoinen mahdollisuus, kun Scandic-ketju osti ravintola- ja hotelliyhtiö Arctian ja samalla päätti luopua kaikista kaupan mukana tulleista ravintoloista.
Kasperi tiedusteli mahdollisuutta ostaa yksi ravintola, mutta Scandic halusi myydä koko ryppään. Kasperi neuvotteli kaupasta, jossa omat ravintolat laitettiin likoon. Scandic jatkoi osakkaana ja pääomasijoitusyhtiö CapMan rahoitti lopun. Uudet omistajat ristivät syntyneet yrityksen Royal Ravintoloiksi. “Olemme tarttuneet tilaisuuksiin, jotka ovat tulleet vastaan. Välillä on myyty ja välillä menetetty. Emme suunnitelleet pitkällä tähtäimellä sitä, mihin yhtiön kanssa päädyttäisiin,” Kasperi kuvailee Royal Ravintoloiden muotoutumista.
Tukea kasvuun Interalta
Vuonna 2003 Saaret ja Hynniset ostivat Scandicin ja CapManin ulos. Näin jatkettiin vuoteen 2011 saakka, jolloin pääomasijoittajaksi mukaan tuli Intera Partners.
Kesällä 2011 omistajat päättivät aloittaa neuvottelut uusia sijoituskohteita etsivän Intera Partnersin kanssa. “Sattui niin, että kummankin osapuolen intressit osuivat yksiin. Intera Partnersin avainhenkilöt olivat tulleet meille tutuiksi CapManin ajoilta. Kun tunsimme toisemme, neuvottelut sujuivat jouhevasti. Interan valintaan vaikutti erityisesti se, että Interasta saimme kumppaniksemme myös ihan aitoja ihmisiä, emme pelkästään rahastoja,” Kasperi Saari toteaa.
Vaikka kansainvälinen taantuma piinasi vuonna 2011 markkinoita, pääkaupunkiseudun hotelli- ja ravintola-alalla haisteltiin tulossa olevan selvää kasvua. Royal Ravintoloissa ymmärrettiin, että voimakkaan muutoksen aikana ei voi jäädä sivustaseuraajaksi. “Se, että pystyimme luottamaan Interaan ja sen henkilöihin, oli merkittävä asia päätöksenteon tueksi. Meillä oli vireillä 12 projektia ja etsimme kumppania, jonka kanssa uskaltaisimme nämä ajallisesti pitkäaikaista sitoutumista vaativat aikeet toteuttaa. Jäimme kaupan jälkeen merkittäviksi vähemmistöomistajiksi yritykseen ja nyt toteutamme näitä projekteja yhdessä Interan kanssa. Uskon, että olemme puolin ja toisin tyytyväisiä kumppanuuteemme.”
Tekstissä on käytetty Kasperi Saaren haastattelun lisäksi lähteenä Riitta Lindegrenin Royal Family -kirjaa.