Intera Partners investoi terveysteknologiayhtiö Merivaaraan

19.12.2012

Suomalaisen terveysteknologiayhtiö Merivaara Oy:n omistuspohja vaihtuu, kun pääomasijoittaja Intera Partners ostaa osake-enemmistön yhtiöstä. Merivaaran operatiivinen johto ja muut avainhenkilöt tulevat mukaan merkittäviksi vähemmistöosakkaiksi. Uusien omistajien tavoitteena on kasvattaa Merivaaran liiketoimintaa ja vahvistaa yhtiön kilpailukykyä ja asemaa sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla. Myyjinä kaupassa ovat nykyiset pääomistajat ja hallituksen jäsenet Ilkka Laipio ja Jukka Suominen sekä joukko pienomistajia.

Terveysteknologiamarkkinat kasvavat edelleen globaalilla tasolla. Suomen korkean teknologian viennistä terveysteknologian osuus on noin 29 prosenttia ja viennin vuosittainen kasvu on keskimäärin 3,8 prosenttia (FiHTA, 2011). Merivaara kehittää, valmistaa ja myy sairaalakalusteita ja -järjestelmiä. Yhtiön uudet leikkaussaliratkaisut edustavat markkinoiden kärkeä. Lähes 90 prosenttia liikevaihdosta tulee viennistä, suurimmat markkina-alueet ovat Pohjoismaat, Venäjä ja muu Eurooppa. Kehittyvien markkinoiden rooli Merivaaran liiketoiminnassa on myös vahvistumassa.

– Merivaara on kansainvälisesti kasvavana yhtiönä Interalle erittäin kiinnostava sijoituskohde. Yhtiöllä on pitkä historia, vankkaa toimialaosaamista ja vahva markkina-asema useassa maassa. Lisäksi laaja tuoteportfolio uusine järjestelmäratkaisuineen luo vahvaa uskoa tulevaisuuteen. Tulemme kehittämään toimintaa edelleen yhdessä operatiivisen johdon ja henkilöstön kanssa, kertoo Interan sijoitusjohtaja Heikki Raulo.

– Haluamme luoda Merivaarasta menestystarinan myös tulevaisuuden terveysteknologiamarkkinoilla. Näen tämän uuden vaiheen erinomaisena mahdollisuutena kehittyä ja kasvaa. Lisäksi se auttaa vahvistamaan Suomen asemaa ja uskottavuutta terveysteknologiaosaajana, toteaa Merivaaran toimitusjohtaja Vesa Vihavainen.

Merivaara-konserniin kuuluu suomalainen Merivaara Oy ja sen tytäryhtiöt Merivaara AB Ruotsissa ja Merivaara A/S Norjassa. Intera Partnersin hallinnoimasta rahastosta tulee omistusjärjestelyn yhteydessä perustettavan konsernin uuden emoyhtiön pääomistaja noin 65 prosentin osuudella. Merivaaran avainhenkilöt tulevat omistamaan uudesta yhtiöstä noin 35 prosenttia.

Kaupan toteutuminen edellyttää vielä kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Lisätietoja:
Heikki Raulo, Intera Partners Oy, sijoitusjohtaja, +358 40 719 1589, heikki.raulo@interapartners.fi
Vesa Vihavainen, Merivaara Oy, toimitusjohtaja, +358 3 3394 6261, vesa.vihavainen@merivaara.com

Merivaara Oy
Vuonna 1901 perustettu Merivaara kehittää ja toimittaa kalusteita sairaaloille, terveysasemille ja lääkärikeskuksille sekä hoivakoteihin ja kotihoitoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa integroituja leikkaussalijärjestelmiä sekä tuotteiden elinikää pidentäviä huoltopalveluita. Helppokäyttöisyydestään, kestävyydestään ja ergonomisesta muotoilustaan arvostettuja Merivaaran tuotteita ja ratkaisuja käytetään jo yli 120 maassa. Keskeinen tavoitteemme on auttaa edistämään terveydenhuoltoa hoitohenkilökunnan hyväksi ja potilaiden parhaaksi. Merivaaran liikevaihto vuonna 2012 oli lähellä 40 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää yhteensä noin 140 henkilöä neljässä maassa. Pääkonttori, valmistus ja tuotekehitys sijaitsevat Lahdessa. Lisäksi Merivaaralla on myyntiin ja markkinointiin keskittyvät tytäryhtiöt Ruotsissa ja Norjassa sekä myyntiorganisaatio Venäjällä. Lue lisää osoitteessa www.merivaara.com.